I materialet her finder du en række moduler, der belyser madspild fra flere forskellige vinkler. Materialet er udarbejdet af CONCITOs Klimaambassade i samarbejde med Demokratiskolen og målrettet udskolingen. Det kan for eksempel passe ind i madkundskabs- og samfundsfagsundervisningen.
Formålet med materialet er at introducere eleverne til konsekvenserne af madspild og give dem viden, redskaber og erfaringer til at udvikle ideer og løsninger, som kan mindske madspild lokalt i deres hjem og kommune. Modulerne er opbygget, så man selv kan opbygge det forløb, der passer til den tid I har afsat og det niveau, klassen befinder sig på. De introducerende moduler varierer fra 1-2 lektioners varighed, og kan bruges alene eller i kombination med hinanden. De udvidede moduler strækker sig over flere lektioner, hvoraf nogle moduler fordeler sig over flere dage.
Har klassen ikke tidligere arbejdet med madspild, anbefaler vi at starte med modul 1.1, der giver eleverne en generel introduktion til madspild og dets konsekvenser.
Under hvert modul er der en beskrivelse af formål, kompetencer, introduktion, en beskrivelse af selve øvelsen samt tilhørende præsentation, arbejdsdokumenter m.m. Du kan downloade moduler og præsentationer herunder (præsentationer fungerer bedst i Acrobat Reader).
Flere af modulerne indeholder besøg ved aktører i lokalområdet. Til disse moduler vil der derfor være noget forarbejdende koordinering af besøg.
God fornøjelse!
Materialet er udarbejdet i år 2020.
Modul 1.1. Introduktion til madspild + Præsentation inkl. øvelser
Modul 1.2 Din købmands madspild (med besøg)
Modul 1.3 Bekæmpelse af madspild i mit lokalområde
Modul 1.4 Madspild i et samfundsmæssigt perspektiv: Politikker – lokalt, nationalt og globalt (EU)
Modul 2.1 Bekæmpelse af madspild i mit lokalområde, med besøg
Modul 2.2 Guidet cykeltur med Klimaambassaden
Modul 2.3 Madspild i hjemmet – hvilken madspilder er du?
Modul 2.4 Tøm køleskabet – madkundskabsøvelse + Præsentation inkl. øvelser
Unge Stopper Madspild, alle moduler samlet (uden præsentationer)