1. Introduktion

 

Ordet “energi” er et meget vidt omspændende ord. Når man kommer hjem efter en lang dag siger man: “Jeg er helt flad for energi,” og når man køber køleskabe snakker man om “energimærkninger” og “energi forbrug”. Så hvad er energi egentligt?

 

Øvelse: Hvor meget energi

Sluk iPad’en og brug 5 minutter på at overveje hvor meget der bruger energi i lokalet.

 

Som du sikkert fandt ud af i øvelsen er der rigtig meget, der bruger energi, og rigtig mange former for energi.

Energi er en af de mest fundamentale ting i universet. ! Der bruges energi til at lave et hvilket som helts arbejde. Elektricitet driver vores computere, lys, køleskabe, vaskemaskiner og fjernsyn, og du kan selv forsætte listen. Vi bruger energi til at drive vores biler. Vi bruger energi til at lave mad, hvad end det er i køkkenet på et komfur eller på en udendørs grill. Den mad, vi laver, kan så optages som energi hos mennesker. Det vil altså sige, at man kan betragte mennesket som et energikredsløb: Vi laver energi i form af madlavning, vi indtager føde og oplagrer denne energi som i muskler eller som fedt, og vi forbruger denne oplagrede energi i vores dagligdag på at holde varmen, løbe en tur, eller løse en matematik opgave.

Energi er i alt. Vi bruger energi til at gøre alt, hvad vi gør, hvad end det drejer sig om at spille fodbold eller at sende astronauter ud i rummet – energi er det, der sikrer, at vi har mulighed for at gøre det hele. Der er rigtig mange forskellige typer af energi, og dette undervisningsmateriale vil forsøge at føre dig gennem dette enorme. Forhåbentlig vil det også lykkedes at inspirere dig til selv at opsøge mere viden om emne.

God læselyst – og lad dig inspirere.

Link til kapitel 2: Typer af energi

FacebookMore...